Zeewier kennen we vooral uit de Aziatische – en dan met name Japanse – keuken. In Nederland is het echter een ingrediënt dat mensen vaak links laten liggen. Zonde, want zeewier is heerlijk en bovenal ook heel gezond! Vandaar dat ik, toen ik Maideh begon, per sé zeewier wilde gebruiken als basis voor shots. Het is namens al jarenlang een van mijn persoonlijke, favoriete ingrediënten. Zeewier is rijk aan omega 3

Veel producten uit de zee zijn rijk aan omega 3 en dit geldt zeker ook voor zeewier. Om die reden is het regelmatig eten van zeewier vooral voor mensen die vegan of vegetariër zijn een waardevolle aanvulling.

Zeewier is rijk aan voedingsstoffen die vegans vaak tekort komen

Veel van de voedingsstoffen die we tegenwoordig vaak tekort komen zijn te vinden in zeewier, met name vegans en vegetariërs moeten hun menu ondersteunen met producten die de voedingswaarde van vis, vlees en andere dierlijke producten kunnen vervangen.

Verschillende studies hebben bovendien aangetoond dat bepaalde ziekten die in Japan vrijwel niet voorkomen direct verband houden met het feit dat bij de Japanners zeewier al jarenlang regelmatig op het menu staat. Door zelf regelmatig zeewier te eten vul je de voedingsstoffen aan die je normaliter minder binnenkrijgt, zoals:

Jodium

Zeewier bevordert het werk van onze schildklier omdat er veel jodium in zit.

Vitamine B12

Vitamine B12 vind je met name in vlees, vis, melk, boter, kwark, yoghurt en eieren. Als vegan krijg je dus al snel te weinig vitamine B12 binnen. Doordat zeewier rijk is aan vitamine B12, kan dit jou als vegan helpen om wél aan je aanbevolen hoeveelheid B12 te komen.

Onze zeewiershotjes zijn om die reden, in samenwerking met een voedingsdeskundige, heel precies afgemeten. Om de maximale voordelen te benutten en aan je aanbevolen hoeveelheid Vitamine B12 te komen adviseren we vegans daarom om drie zeewiershotjes per week te nemen.

Zeewier houdt hart en bloedvaten gezond

De voedingsstoffen in zeewier zijn goed voor het gezond houden van hart en bloedvaten. Alhoewel zeewier rijk is aan natrium, kunnen bepaalde peptiden in zeewier volgens onderzoekers juist de bloeddruk verlagen.

Zeewier zorgt voor een mooie en stralende huid

Ook niet geheel onbelangrijk; voedingsstoffen zoals zink en omega’s die veel voorkomen in zeewier, zorgen ook voor een mooie jonge en fris uitziende huid.

De voordelen van zeewier voor ons milieu

Ben je betrokken bij het klimaat? Ook dan is zeewier een goede keuze. Zeewier groeit gemakkelijk en is in grote getalen aanwezig in onze zeeën en oceanen. Er zijn dan ook mensen die voorstellen om zeewier te gaan kweken en vaker als ingrediënt in te zetten om de wereldbevolking te voeden. Aangezien veel landen de mogelijkheid hebben om zeewier te ‘verbouwen’ is het bovendien niet nodig om het over grote afstanden te vervoeren, waardoor de ecologische footprint relatief klein is.

Salades en zeewier shotjes

Overtuigd van de voordelen van zeewier op je gezondheid? Kom eens langs om onze salade met huisgemaakte dressings of een zeewier shotje te proberen!